Schab w majeranku

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

To mięso jest doskonałe zarówno na ciepło na obiad jak i na zimno na kanapki.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1 kawałek schabu -ok 1 kg
    sól
    majeranek
    kilka ząbków czosnku

Schab w majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab nadziewamy plasterkami czosnku 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mięso nacinamy, tworząc małe otwory i umieszczamy w nich plasterki czosnku.
  • Schab chłodzimy min 2 godziny 2. Całe mięso nacieramy solą i posypujemy majerankiem. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  • 3. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze kolejne 40 minut. W między czasie otwieramy piekarnik i polewamy mięso z góry tłuszczem, który się wytopił w czasie pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy