Schab w kapuście kiszonej

0 (0 ocen)

Pyszny i soczysty schabik na obiad

Składniki:

  • schab - 1,50 kg
    kapusta kiszona - 1 kg
    śmietana - 250 g
    cebula - 2 szt
    sól i pieprz
    bazylia
    oregano
    ziele angielskie - 4 ziarenka
    liść laurowy - 2 listki
    oliwa

Schab w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na 12 kotletów, lekko rozbić.
  • Schab w kapuście kiszonej 2. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.
  • Schab w kapuście kiszonej 3. Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, przesmażyć na oliwie z przyprawami.
  • Schab w kapuście kiszonej 4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor, wymieszać z cebulą, chwilę poddusić.
  • Schab w kapuście kiszonej 5. W naczyniu żaroodpornym, układać warstwami, kapusta, kotlety, do wyczerpania składników.
  • Schab w kapuście kiszonej 6. Na wierzchu powinna być kapusta. Posypać wierzch kapusty bazylią i oregano, polać śmietaną.
  • 7. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec ok.60 minut.
  • 8. Podawać z kluskami śląskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy