• Schab w galarecie faszerowany masą jajeczną

    Dodane przez: PolskaGotuje

  • Jedna z naszych ulubionych galaretek imprezowych.

  • Składniki

    - schab środkowy: 1 kilogram
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - majeranek do smaku: 1 szczypta
    - czosnek do smaku ok. 2 ząbków: 2 sztuki
    - jajka: 8 sztuk
    - chrzan w słoiczku do smaku około: 1 łyżka
    - majonez do smaku około: 2 łyżki
    - natka pietruszki do smaku około: 1 łyżka
    - żelatyna w zależności od ilości bulionu: 20 gramów
    - przecedzony przez gazę bulion drobiowy: 1 litr
    - jajka do dekoracji około: 2 sztuki
    - marchewka do dekoracji około: 100 gramów
    - groszek do dekoracji około: 100 gramów

  • Sposób przygotowania

    1.

    Schab natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, zostawić na noc. Następnego dnia upiec pod przykryciem. Zajmie to ok. 1 godziny. Ostudzić, pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać, dodać posiekaną natkę, sól, pieprz, chrzan i majonez. Masa ma być kleista i ostrawa z wyczuwalnym smakiem chrzanu i czosnku. Połowę plastrów posmarować masą jajeczną. Przykryć pozostałymi plastrami. Ma to wyglądać jak kanapki tyle, że ze schabu i z masa jajeczną w środku. Ułożyć na półmisku. Ozdobić plasterkami jajek i marchewką z groszkiem. Żelatyną rozpuścić w ciepłym bulionie. Ilość bulionu zależy od wielkości półmiska. Ilość żelatyny zależy od ilości potrzebnego nam bulionu. Kiedy znamy już ilość potrzebnego bulionu, to ilość żelatyny łatwo ustalić kierując się proporcjami podanymi na jej opakowaniu. Gdy żelatyna się rozpuści, to delikatnie zalewamy przygotowane wcześniej na półmisku składniki. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    lato, zima, wiosna, jesień, konkurs_karnawał
  • 0 komentarzy

Dodane przez: PolskaGotuje

PolskaGotuje 7004

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-02-11T06:00:16+01:00

502 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »