Podobne przepisy

  • SCHAB W GALARECIE

    Dodane przez: Konto nieaktywne

  • efektowna i smaczna przystawka

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    1 kg karkówki lub schabu pieczonego ze śliwką
    1.30 kg schabu ugotowanego w mleku

    GALARETA
    na tę ilość mięsa poszło mi dokładnie 2litry wody + 1 szklanka o poj 250ml
    żelatyna delecta instant 50 gram
    3 kostki bulionowe cielęce
    1 łyżka vegety i sól do smaku wywaru
    DEKORACJA
    brzoskwinie z puszki
    ugotowana marchewka
    natka pietruszki
    kilka pieczarek marynowanych
    2 gożdziki na oczy

  • Sposób przygotowania

    1.
    Schab w galarecie - krok 1

    Z wody i kostek bulionowych oraz vegety ugotować wywar .Do wrzątku wsypać żelatynę w proszku i dokładnie rozprowadzić. Doprawić solą i vegetą. Potrzymać jeszcze na ogniu chwilkę. Potem płyn przecedzić przez gazę ułożoną na sitku, schłodzić. Mięso pokroić na plastry, ułożyć na półmiskach / mnie wyszło 2 duże półmiski i 1 mały udekorować wg własnego pomysłu. Potem zalewać płynem po troszku i chłodzić/ ja to robiłam w zamrażarce/ Wtedy nam dekoracja nie popłynie tylko będzie się ładnie trzymać. Po zastygnięciu uzupełnić płynem, schłodzić.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    mama_mnie_nauczyla
  • dodaj komentarz 21 komentarzy
    • Koronowianka
      2012-11-02T22:22:20+01:00 Koronowianka
      Joasiu nie bardzo rozumiem Twój przepis.Jak gotowałaś schab na mleku.Uzupełnij przepis proszę.Ja się co nieco orientuję ale laicy w kuchni sobie nie poradzą.Ja jeśli używam mięsa do zalania galaretą to staram się używać naturalnego wywaru z mięsa w połączeniu z żelatyną.Kostki bulionowe zmieniają smak i smakują sztucznie.Masz takie fajne przepisy Joanno.Nie dawaj do tej potrawy sztucznej kostki.Bardzo Cię proszę.Cieplutko pozdrawiam i przepraszam za uwagi.
    • Koronowianka
      2012-11-02T22:29:34+01:00 Koronowianka
      Joasiu wstawię Ci zdjęcie mego schabu w galarecie pod Twoim zdjęciem.Przepis mój dodam później.Jak przetestuję Twój przepis to zmienię zdjęcie.Jeśli będziesz miała uwagi do moich przepisów to bardzo Cię proszę o rady i wskazówki.Z radością przyjmę wszelkie uwagi.Tworzymy przepisy aby Wszyscy byli zadowoleni.Musimy przyjmować na swe ramiona wszystkie uwagi i komentarze.Nie tylko pochwały.Zgadzasz się?
    • Konto nieaktywne
      2012-11-03T09:19:45+01:00 Konto nieaktywne
      Witaj Jadziu, oczywiście, że przyjmuję, dla mnie takie uwagi są bardzo cenne. Dzielę się swoimi przepisami z innymi również po to , aby doskonalić je poprzez takie uwagi jak Twoje. Mojej rodzinie bardzo smakuje schab taki, jak ja robię ale czemu nie, spróbuję zrobić wg. Twoich uwag Jadziu. Dziękuję i pozdrawiam cieplutko. Co do schabu w mleku to już podałam przepis na niego ,zamiennie może być schab pieczony lub gotowany itd..
    • Koronowianka
      2012-11-03T13:23:43+01:00 Koronowianka
      Asiu kochana mi chodziło o to ,że jak gotujesz ten schab w mleku to czym przyprawiasz.
    • Konto nieaktywne
      2012-11-03T14:33:55+01:00 Konto nieaktywne
    • Konto nieaktywne
      2012-11-13T08:14:44+01:00 Konto nieaktywne
      Jadziu piszesz, że kostki bulionowe zmieniają smak, więc dlaczego sama używasz Vegety? to ta sama chemia, wiem, że nie powinniśmy ich używać, ale jak uczynimy to sporadycznie to nic złego się nie stanie
    • Koronowianka
      2012-11-13T08:32:37+01:00 Koronowianka
      Asiu pisałam.Kostka rosołowa zmienia smak.Do galarety nie używam kostek rosołowych.Vegety dodaję ale do wywaru mięsnego jeśli chcę podkreślić smak mięsa.Asiu nie zrozum mnie źle,ale jako wspaniała gospodyni na pewno to wiesz.Zdarza mi się sporadycznie kiedy mam ochotę na potrawy w galarecie a nie mam wywaru mięsnego to rozpuszczam kostkę rosołową.Czasami też biorę żelatynę spożywczą z przyprawami i wówczas doprawiam ją jeszcze vegetą.Pozdrawiam cieplutko i jeśli masz jakieś uwagi do moich przepisów to przyjmę je,gdyż wiem że jesteś specjalistką i uwagi z Twej strony będą dla mnie cenne.
    • Konto nieaktywne
      2012-11-13T10:57:08+01:00 Konto nieaktywne
      Jadziu jest ok. Jesteś fantastyczną osobą i to dla mnie się liczy a Twoje przepisy są extra.
    • Koronowianka
      2012-11-13T12:30:02+01:00 Koronowianka
      Twoje są równie dobre.Ale każdy ma swój sposób przygotowywania i to jest dobre a uwagi i wskazówki możemy sobie wymieniać.Każdy sposób jest dobry aby osiągnąć wspaniały efekt potrawy.Każda z nas może się mylić.Ja też niedawno przygotowałam roladki.Wyglądały przepięknie ale smak nie był taki jak powinien.Czegoś dodałam za dużo i nie wyszło.Był to jedyny przepis,który mi nie smakował dlatego go nie wstawiałam.Jak poprawię to wstawię.Dodam tylko pod Twoim schabowym ich zdjęcie.Jeśli oczywiście pozwolisz.
    • Konto nieaktywne
      2012-11-13T17:39:20+01:00 Konto nieaktywne
      jasne Jadziu, bardzo proszę
    • Koronowianka
      2012-11-13T19:27:13+01:00 Koronowianka
      Joasiu patrzyłaś w moje gąski w cieście francuskim? Właśnie tam dodałam kostkę rosołową.Podkusiłaś mnie więc spróbowałam.
    • Konto nieaktywne
      2012-11-13T19:30:51+01:00 Konto nieaktywne
      HA..HA..ZARAZ ZAJRZĘ JADZIU.
    • Koronowianka
      2012-11-13T19:41:56+01:00 Koronowianka
      Asiu wstawiłam zdjęcie tych moich roladek.Szło zjeść ale dodałam do środka za dużo estragonu i może dlatego nie wyszły.Mięso było dobre,ale w farszu za dużo przypraw.
    • Konto nieaktywne
      2012-11-13T19:43:56+01:00 Konto nieaktywne
      Czasami tak bywa, mnie też zdarzają się wpadki,jak każdej gospodyni, tylko ten się nie pomyli, kto nic nie robi
    • Konto nieaktywne
      2012-11-13T19:44:34+01:00 Konto nieaktywne
      Jadziu te roladki wyglądają pięknie
    • Koronowianka
      2012-11-13T19:47:40+01:00 Koronowianka
      Asiu jak chcesz to usuń zdjęcia,gdyż nie są to Twoje potrawy przygotowane przez innego użytkownika.Chyba,że Ci nie przeszkadzają.
    • Konto nieaktywne
      2012-11-13T19:50:16+01:00 Konto nieaktywne
      Przestań, tak jest fajnie, możesz i 10 fotek wstawić, jest ok.
    • Bo-Bożena
      2013-01-28T18:01:52+01:00 Bo-Bożena
      Twój schabik w galarecie wygląda bardzo pysznie :))
      Taki ze śliwką mój mąż robi a gotowany w mleku to jeszcze nigdy nie próbowałam , aż muszę zajrzeć na Twój przepis :)))
    • Konto nieaktywne
      2013-01-28T18:15:29+01:00 Konto nieaktywne
      Ja po feriach szkolnych też zrobię jeszcze schab w galarecie, dzięki za przypomnienie
    • Kas32
      2013-01-29T15:31:52+01:00 Kas32
      Wygląda wyśmienicie:)
    • Konto nieaktywne
      2013-01-29T15:43:38+01:00 Konto nieaktywne
      Dziękuję Kas

Dodane przez: Konto nieaktywne

Konto nieaktywne

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-10-30T09:34:50+01:00

2345 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »