Schab w ananasowej glazurze

0 (0 ocen)

Wydawałoby się, że takie połączenie marynaty z mięsem nie będzie smaczne. A wręcz przeciwnie. Schab jest kruchy ale przeniknięty smakiem soku ananasowego, imbiru i chili. Dzięki mące kukurydzianej na wierzchu powstała skorupka, która zatrzymała wszystkie smaki.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego (w całości)
    1 łyżka lubczyku
    2 łyżeczki marynaty do mięs
    1 szklanka soku ananasowego (z puszki)
    1 łyżeczka tartego chrzanu
    1 łyżeczka imbiru
    0,5 łyżeczki mielonego chili
    1 łyżeczka cukru pudru
    2 łyżki mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w ananasowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab nacieramy lubczykiem oraz marynatą do mięs. Mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy sok ananasowy, imbir, chrzan, przyprawę chili, cukier puder i mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Połowa marynaty smarujemy wierzch schabu. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 35 minut w 180*C. Po tym czasie mięso odwracamy, smarujemy resztą glazury. Pieczemy kolejne 35 minut. Po tym czasie wykładamy na deskę, czekamy 5 minut i kroimy w plastry. Podajemy z kawałkami ananasa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować