Schab środkowy pieczony

4.5 (166 ocen)

Mięso, które jest pyszne zarówno na zimno, jak i na gorąco

Składniki:

  • 1,8 kg schabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem
    2 duże ząbki czosnku
    2 płaskie łyżeczki soli
    pół łyżeczki mielonego pieprzu
    pół łyżeczki słodkiej papryki
    2 czubate łyżeczki majeranku
    2 łyżeczki octu winnego
    2 łyżeczki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Schab środkowy pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki marynaty 1. W miseczce wymieszałam dokładnie sól, pieprz, paprykę, majeranek, obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny i olej.
  • Schab nasmarowany marynatą 2. Schab opłukałam, dokładnie osuszyłam i natarłam marynatą ze wszystkich stron. Umieściłam w zamykanym próżniowo naczyniu i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
  • Upieczony schab 3. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
    Schab umieściłam w rękawie foliowym do pieczenia, podlałam niewielką ilością wody, rękaw mocno zawiązałam z obu stron „w cukierek”, a od góry zrobiłam wykałaczką kilka dziurek. Mięso umieściłam w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 1,5 godziny do miękkości. Po tym czasie delikatnie, uważając na parę, rozcięłam rękaw rozchyliłam go i ponownie wstawiłam mięso do piekarnika na kilkanaście minut, aż się zrumieniło. Otrzymany podczas pieczenia sos zlałam do słoiczka.

Porady

Po zagęszczeniu sosu z pieczenia i np. zabieleniu, można go użyć do polania gorących plastrów schabu, podanych do obiadu w towarzystwie np. ziemniaków i surówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować