Mięso, które jest pyszne zarówno na zimno, jak i na gorąco
Składniki:
1,8 kg schabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem
2 duże ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 czubate łyżeczki majeranku
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki oleju rzepakowego
Schab środkowy pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce wymieszałam dokładnie sól, pieprz, paprykę, majeranek, obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny i olej.
2.Schab opłukałam, dokładnie osuszyłam i natarłam marynatą ze wszystkich stron. Umieściłam w zamykanym próżniowo naczyniu i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
3.Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
Schab umieściłam w rękawie foliowym do pieczenia, podlałam niewielką ilością wody, rękaw mocno zawiązałam z obu stron „w cukierek”, a od góry zrobiłam wykałaczką kilka dziurek. Mięso umieściłam w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 1,5 godziny do miękkości. Po tym czasie delikatnie, uważając na parę, rozcięłam rękaw rozchyliłam go i ponownie wstawiłam mięso do piekarnika na kilkanaście minut, aż się zrumieniło. Otrzymany podczas pieczenia sos zlałam do słoiczka.
Porady
Po zagęszczeniu sosu z pieczenia i np. zabieleniu, można go użyć do polania gorących plastrów schabu, podanych do obiadu w towarzystwie np. ziemniaków i surówek.
Komentarze