Schab pod pieczarkowym farszem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam pieczarki pod każdą postacią. Świeże, usmażone, upieczone, marynowane... Dlatego chcę pochwalić się "Schabem pod pieczarkowym farszem", który jest efektem jednego z moich eksperymentów.

  • 30 min

Składniki:

  • Porcja dla 2 osób:
    - 2 plastry schabu bez kości
    - 2 duże cebule
    - 6 dużych pieczarek
    - sproszkowana słodka papryka
    - sól
    - pieprz
    - przyprawa do mięsa wieprzowego
    - mąka
    - olej do smażenia
    - woda

Schab pod pieczarkowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu rozbić, posypać z 2 stron solą, pieprzem, sproszkowaną słodką papryką, przyprawą do mięsa wieprzowego i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • 2. W przeciągu tych 30 minut obrać cebulę i pieczarki, pokroić w kostkę.
  • 3. Plastry schabu obtoczyć w mące, usmażyć na oleju na złoty kolor z 2 stron, wyciągnąć.
  • 4. Po wyciągnięciu plastrów schabu na tym samym oleju podsmażyć cebulę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem.
  • 5. Do zarumienionej cebuli i pieczarek włożyć plastry schabu, podlać wodą i dusić pod przykryciem, aż będą mięciutkie.

Porady

Do pieczarkowego farszu można również dodać czerwoną paprykę.

Komentarze

Podobne przepisy