Schab pod kapustą

4.5 (143 ocen)

  • 50 min

Szybki i smaczny obiadek

  • 50 min

Składniki:

  • -kotlety schabowe 4 sztuki
    -kapusta biała mała 1 sztuka
    -pora biała część 1 sztuka
    -cebula mała 2 sztuki
    -czosnek 2 ząbki
    -grzyby mrożone 4 sztuki
    -boczek wędzony 10 dkg
    -kiełbasa 10 dkg
    -pomidory 4 sztuki
    -oliwa 2 łyżki
    -masło klarowane 2 łyżki
    -wino białe
    -sól do smaku
    -pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab pod kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, osuszone kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą , pieprzem.
    Obsmażyć na ostrym ogniu z obydwu stron po 2 minutki.
  • 2. Z kapusty pociąć na 4 części i usunąć głąb, ugotować w lekko osolonej wodzie.
  • 3. Cebulkę, por, czosnek drobno pokroić, obsmażyć na maśle.
    Dodać rozmrożone i pokrojone grzyby, doprawić pieprzem pogotować 3 minutki.
    Dolać wino, pokrojona kiełbasę i boczek.
    Dusimy aż odparuje 1/2 płynu na patelni.
  • Schab pod kapustą 4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety, zalać mieszaniną, ułożyć odcedzone liście kapusty
    i kawałki pomidorów.
    Posypać solą i pieprzem, zapiekać pod przykryciem 35 minut w temperaturze 180 stopni, na ostatnie 8 minut odkryć naczynie.
    Podawać z podsmażanymi ziemniakami.
    SMACZNEGO!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować