Schab pod jarmużową pierzynką

4.5 (176 ocen)

Jarmuż to bardzo zdrowe warzywo, warto wzbogacić nim nasze posiłki. Przedstawiam pomysł na pyszny obiad, prosty i szybki do przygotowania. Pasują do niego ziemniaki z wody.

Składniki:



  • 500g schabu,
    150g jarmużu (około 6 liści),
    100g sera żółtego,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    słodka papryka,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,

Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab pod jarmużową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Schab myjemy, osuszamy i kroimy na 5 plastrów. Każdy plaster delikatnie rozbijamy, najlepiej przez folię, na cienkie kotlety. Kotlety oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni z obu stron. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jarmuż dokładnie myjemy, aby pozbyć się piasku, można go wymoczyć przez kilka minut, i osuszyć.
  • schab 2. Wykrawamy twarde nerwy i jarmuż drobno siekamy. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili posiekany jarmuż. Smażymy razem aż jarmuż zmniejszy swą objętość. Wówczas podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10-15 minut, do miękkości.
  • schab 3. Na schab wykładamy porcję jarmużu.
  • schab 4. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim gotowe kotlety. Zapiekamy około 15 minut w 200 stopniach, aż ser się zarumieni. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować