Schab po staropolsku

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tę pyszną pieczeń pamiętam z dzieciństwa. Dzięki marynacie mięso ma niezwykły aromat, a słodyczmoreli i śliwek równoważy cierpki smak sosu.

Składniki:

  • ● 1 kg schabu
    ● 1 op. suszonych śliwek
    ● 1 op. suszonych moreli
    ● pieprz
    ● sól
    ● majeranek
    ● oliwa
    ● szklanka bulionu z kostki
    Sos miodowo-musztardowy: marchewka
    ● 2-3 łyżki mąki
    ● 3/4 szklanki bulionu
    ● 4 łyżeczki musztardy
    ● sól
    ● pieprz
    ● 2 łyżeczki miodu
    ● 1/4 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy.
    Posypujemy solą, pieprzem,
    majerankiem. Skrapiamy oliwą
    i wkładamy na noc do lodówki.
  • 2. Ostrym i długim nożem robimy
    w mięsie kieszonkę. Na
    przemian wkładamy morele i śliwki. Mięso wkładamy do
    naczynia żaroodpornego, podlewamy
    bulionem i pieczemy
    przez godzinę w temp. 200 °C.
    Po godzinie mięso odkrywamy,
    aby nabrało złotego koloru.
  • Schab po staropolsku 3. Marchewkę obieramy, myjemy
    i kroimy w słupki. W rondelku
    topimy masło i lekko podsmażamy
    na nim marchewkę.
    Dodajemy mąkę i mieszamy.
    Zalewamy bulionem, mieszamy.
    Gotujemy na małym ogniu,
    aż zgęstnieje. Doprawiamy solą
    i pieprzem, dodajemy musztardę
    i miód (wg upodobań).
  • 4. Schab kroimy w plastry,
    a sos z pieczenia dodajemy do
    sosu musztardowo-miodowego.
    Podajemy z ziemniakami
    puree i sałatą ze śmietaną.

Porady

● Zamiast w brytfannie schab można również upiec w rękawie foliowym. Pod koniec pieczenia rękaw rozcinamy, by mięso ładnie się zrumieniło. ● Aby upieczone mięso nie wysychało, pokrojone w plastry można przełożyć do przygotowanego sosu i odgrzewać razem z nim.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować