schab po neapolitańsku

4.5 (194 ocen)

  • 50 min

Pyszne mięsko w aromatycznym sosie.

  • 50 min

Składniki:

  • około 600 - 700 gramów schabu bez kości
    1 strąk czerwonej papryki
    1 strąk zielonej papryki
    200 gramów pieczarek
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    1/3 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    1/4 łyżeczki ziół prowansalskich lub mieszanki ziołowej do pizzy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Schab po neapolitańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć, pokroić na 1 cm plastry.
    Czosnek obrać, pokroić na plasterki.
    Mięso podsmażyć z czosnkiem na patelni, przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem tak, by woda przykrywała mięsko, dodać przyprawy, gotować pod przykryciem około 30 - 40 minut (zależy od mięsa).
    Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na patelni do zredukowania soku.

    Papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, podsmażyć na tym samym oleju co wcześniej mięsko z czosnkiem. W połowie duszenia mięsa wrzucić warzywa i grzyby do sosu.


    Kiedy mięso będzie już gotowe, uzupełnić sos wodą, zagotować, dodać koncentrat, zagotować, zagęścić mąką wymieszaną z wodą, dodać zioła, doprawić ewentualnie pozostałymi przyprawami.

Porady

Mięsko podałam w towarzystwie makaronu al dente i surówki z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowo - czosnkowym. Zamiast koncentratu możemy dodać pomidory z puszki w sosie własnym lub świeże w sezonie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować