Schab po góralsku

4.87 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Uwielbiam wypróbowywać w mojej kuchni kulinarne nowinki. Schab po góralsku przygotowany według tego przepisu jest przepyszny.

Składniki:

  • ● 1 kg kapusty kiszonej
    ● 60-70 dag schabu bez kości
    ● 1,5 l wywaru z warzyw (może być z kostki)
    ● 4 łyżki oleju
    ● 2 cebule
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 2 łyżki mąki
    ● 1 szkl. gęstej śmietany
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.87 (194 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Schab po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab po góralsku 1. Kapustę grubo kroimy i zalewamy
    wywarem. Gotujemy pod
    przykryciem ok. 30 minut, od
    czasu do czasu mieszając. Cebule
    obieramy, siekamy, rumienimy
    na oleju i dodajemy do
    kapusty. Mieszamy i doprawiamy
    pieprzem oraz drobno
    posiekanym lub przeciśniętym
    przez praskę czosnkiem.
  • Schab po góralsku 2. Mięso dokładnie myjemy
    i kroimy w plastry. De likatnie
    rozbijamy tłuczkiem i posypujemy
    solą i pieprzem. Obtaczamy
    w mące i smażymy na mocno
    rozgrzanym oleju.
  • Schab po góralsku 3. Naczynie żaroodporne smarujemy
    tłuszczem i na dnie układamy
    połowę kapusty. Wykładamy
    plastry mięsa i przykrywamy pozostałą kapustą. Śmietanę
    mieszamy z mąką, lekko solimy
    i wlewamy na kapustę. Naczynie
    wstawiamy do piekarnika
    rozgrzanego do temperatury
    200 C. Zapiekamy ok. 30 minut.
    Danie podajemy z ziemniakami
    lub pyzami

Porady

Brzegi plastrów schabu można lekko zwilżyć, wtedy mięso nie skurczy się podczas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować