Schab po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę grubo kroimy i zalewamy
wywarem. Gotujemy pod
przykryciem ok. 30 minut, od
czasu do czasu mieszając. Cebule
obieramy, siekamy, rumienimy
na oleju i dodajemy do
kapusty. Mieszamy i doprawiamy
pieprzem oraz drobno
posiekanym lub przeciśniętym
przez praskę czosnkiem.
2.Mięso dokładnie myjemy
i kroimy w plastry. De likatnie
rozbijamy tłuczkiem i posypujemy
solą i pieprzem. Obtaczamy
w mące i smażymy na mocno
rozgrzanym oleju.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy
tłuszczem i na dnie układamy
połowę kapusty. Wykładamy
plastry mięsa i przykrywamy pozostałą kapustą. Śmietanę
mieszamy z mąką, lekko solimy
i wlewamy na kapustę. Naczynie
wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do temperatury
200 C. Zapiekamy ok. 30 minut.
Danie podajemy z ziemniakami
lub pyzami
Porady
Brzegi plastrów schabu można lekko zwilżyć, wtedy mięso nie skurczy się podczas pieczenia.
Komentarze