Schab po cygańsku

4.5 (197 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kg schab bez kości
    4 jajka
    sól, pieprz
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

    Sos:
    sos kielecki cygański
    3 papryki czerwone
    1/2 kg pieczarek
    1/2 kg cebuli
    puszkę ananasa
    sól
    pieprz
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Schab po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab podzielić na kotlety, każdy z nich rozbić tłuczkiem. Jajka rozkłócić z solą i pieprzem. Mięso panierować w jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
  • * 2. Sos:
    Pieczarki, ananasa i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć i dodać pieczarki. Poddusić razem około 5 minut. Następnie dorzucić paprykę i dusić jeszcze 15 minut, dodać ananasa i sos cygański i dokładnie wymieszać. Całość dusić około 15 minut i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
  • 3. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę mięsa, na nią warstwę z sosem i tak do skończenia składników (ostatnią warstwą powinny być warzywa). Naczynie żaroodporne przykryć. Mięso piec 1 - 1 1/2 godz. w temp. 180*C.

Porady

Ilość składników bez problemu można zmniejszyć o połowę. Przepis znalazłam na blogu kulinarnym u Kasi (Gotuj z cukiereczkiem).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Makaron Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować