Schab po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab podzielić na kotlety, każdy z nich rozbić tłuczkiem. Jajka rozkłócić z solą i pieprzem. Mięso panierować w jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
2.Sos:
Pieczarki, ananasa i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć i dodać pieczarki. Poddusić razem około 5 minut. Następnie dorzucić paprykę i dusić jeszcze 15 minut, dodać ananasa i sos cygański i dokładnie wymieszać. Całość dusić około 15 minut i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
3.Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę mięsa, na nią warstwę z sosem i tak do skończenia składników (ostatnią warstwą powinny być warzywa). Naczynie żaroodporne przykryć. Mięso piec 1 - 1 1/2 godz. w temp. 180*C.
Porady
Ilość składników bez problemu można zmniejszyć o połowę. Przepis znalazłam na blogu kulinarnym u Kasi (Gotuj z cukiereczkiem).
Komentarze