Schab piwosza

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa jest wynikiem jednego z weekendowych eksperymentów kulinarnych. Bardzo udanym!

  • 30 min

Składniki:

  • łyżka masła
    4-6 grubych plastrów schabu
    2-3 marchewki
    kawałek korzenia imbiru (ok. 2x2 cm)
    4 ziemniaki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    anyż
    kminek (odrobina)
    kolendra
    sól
    sól czosnkowa
    pieprz
    4 łyżki sosu sojowego
    butelka ciemnego piwa niepasteryzowanego (0,3 lub 0,5l - w zależności od ilości mięsa)

Schab piwosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab oprószamy solą czosnkową i odrobiną kminku, podsmażamy na maśle z obu stron na delikatnym ogniu. W tym samym czasie obieramy i kroimy warzywa wedle uznania (ja: marchew i imbir - paski, cebula - ćwiartki, ziemniaki - plastry, czosnek - posiekany).
  • 2. Smażące się mięso obkładamy marchewką, imbirem, czosnkiem i cebulą i polewamy sosem sojowym, a następnie piwem. Dodajemy przyprawy: anyż, kolendrę i pieprz i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 7 minut. Następnie mieszamy i układamy na wierzchu ziemniaki, oprószamy delikatnie solą i dusimy ok. 7 min. Mieszamy, przykrywamy i dalej dusimy przez ok. 10-15 minut.

Porady

Używam piw z Browaru Czarnków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy