Schab pieczony ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniały na obiad, wszystkim smakuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg schabu środkowego
    15 dag suszonych śliwek
    2 łyżki smalcu
    majeranek
    sól
    kilka listków sałaty do dekoracji
    wino (najlepiej hiszpańskie czerwone wytrawne)

Schab pieczony ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki sparzyć. Schab obgotować w rondlu z wrzącą wodą. Wyjąć i osączyć, naciąć na całej długości. W nacięcie włożyć część śliwek.
  • 2. Mięso posolić i oprószyć majerankiem. Włożyć do brytfany i polać stopionym smalcem. Obłożyć pozostałymi śliwkami.
  • 3. Przygotowane mieso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę w 180 stopniach, skrapiając wodą po śliwkach a potem powstałym sosem.
  • 4. Upieczone mięso przełożyć na półmisek wyłożony liśćmi sałaty i pokroić na porcje.Do potrawy podawać wino.

Komentarze

Podobne przepisy