Schab pieczony z morelami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Schab jest bardzo kruchy, lekko słodki dzięki morelom i łatwo się kroi. Idealna przekąska, która wygląda znakomicie i równie wybornie smakuje! To popisowe danie mojej teściowej.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • • ładny kawałek schabu środkowego ok. 1,5 kg
    • 40 dkg moreli suszonych
    • 1/4 szklanki oleju
    • sól, pieprz do smaku

Schab pieczony z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab pieczony z morelami 1. • Schab naciąć wzdłuż w trzech miejscach, na środku i po bokach.
    • Mięso natrzeć solą i pieprzem.
    • Morele zalać wrzątkiem na 2 minuty i odcedzić.
    • W trzy nacięcia powkładać suszone morele.
    • Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać olejem.
    • Piec w temperaturze 180 st.C przez 1,5 godziny.
    • Podczas pieczenia kilkakrotnie skropić mięso wodą - najlepiej silikonowym pędzelkiem.

Porady

Kroić po wystygnięciu i podawać na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy