Schab pieczony z jabłkami i cebulą

4.5 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pieczony schab z jabłkami i cebulą to idealne danie na codzienny, jak i uroczysty obiad. Jest smaczny i robi się go bardzo łatwo. Jedyna trudność tego dania polega na oczekiwaniu na zmięknięcie schabu. A to jest zajęcie dla wyjątkowo cierpliwych.

Składniki:

  • 5-7 kotletów ze schabu
    3 cebule
    2 jabłka
    2 łyżki konfitury porzeczkowej
    0,5 szkl bulionu
    Sok z cytryny
    3-4 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki suszonego tymianku
    Sól, pieprz
    Mąka
    Olej
    Masło
    10-14 ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Schab pieczony z jabłkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, oczyścić, pokroić na mniejsze części, wrzucić do garnka, zalać wodą i posolić. Gotować przez 20-25 min, aż będą prawie miękkie. Odcedzić ziemniaki i pozostawić do odparowania.
  • 2. Schab lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso po 2-3 min z każdej strony. Odłożyć schab na talerz, aby odpoczął. Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojone w cząstki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, obrany czosnek i pokrojoną w grube pióra cebulę. Całość chwilę smażyć, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać otarte tymianek, konfiturę oraz sok z połowy cytryny. Całość doprawić cynamonem, solą i pieprzem. Wymieszać, podsmażyć 3-5 minut.
  • 3. Jabłka z cebulą, ziemniaki i schab przełożyć do dużego naczynia do zapiekania. Podlać bulionem i zapiekać przez 15-20 min w 160°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tymianek Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować