Do pieczenia mięsa dodałam suszone owoce, które zostały mi z kolacji wigilijnej. Dzięki temu na świąteczny obiad miałam pyszne,aromatyczne i kruche mięso. Polecam.
Schab pieczony w towarzystwie suszonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej przygotować marynatę: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso delikatnie oprószyć solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem. Natrzeć, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Do rękawa do pieczenia przełożyć schab, suszone owoce, pora pokrojonego w duże kawałki i wrzucić przyprawy. Rękaw związać i nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec półtorej godziny. Pozostawić w piekarniku jeszcze 20 minut. Po wyjęciu odczekać kilka minut. Poporcjować. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze