1 kg schabu bez kości
1 duża cebula
1,5 szklanki soku jabłkowego
2 łyżki żelatyny
2 łyzki oleju
Mała kiść winogron jasnych i ciemnych
2 dojrzałe brzoskwinie lub 4 połówki brzoskwiń z puszki
1 pomarańcza
Sól
Pieprz
Schab pieczony w galarecie z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłucz ,włóż do małego naczynia ,obłóż pokrojoną w plastry cebulą i zalej 1 szklanką soku jabłkowego. Odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny.
Potem mięso osącz ,natrzyj solą i pieprzem i posmaruj olejem.
Włóż do żaroodpornego naczynia, podlej marynatą i piecz około 1,5 godziny w temp 180 st C. Potem wyjmij mięso i ostudź.
Sos z pieczeni przecedź. Żelatynę namocz w pół szklance soku jabłkowego i dodaj do sosu, podgrzej do rozpuszczenia , dopraw solą i pieprzem .Jeśli jest taka potrzeba, bo przeważnie sos jest dobry.
Schab pokrój w plastry ,ułóż na półmisku ,obłóż pokrojonymi owocami i zalej tężejącą galaretą.
Komentarze