W dobie wszechobecnych konserwantów idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie przez siebie w domu pysznych wędlin. Ja często robię schab pieczony. Mój przepis jest prosty, a schab zawsze się udaje.
1 godz. 30 min
Składniki:
• 1 kg polędwicy wieprzowej
• 2 łyżki majeranku
• 5 ząbków czosnku
• sól, pieprz do smaku
Schab pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić do lodówki na 3 godziny do zamarynowania.
• Schab zawinąć szczelnie w folię aluminiową lub wstawić do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
• Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180 st.C i piec przez 1,5 godziny.
• Zostawić do wystygnięcia w folii lub naczyniu.
Komentarze