Schab peklowany z morelą

4.5 (149 ocen)

  • 72 godz.

Smaczny, delikatny, bez zbędnej chemii

  • 72 godz.

Składniki:

  • 1kg schabu
    sól peklowa,
    morela suszona
    siatka wędliniarska
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab peklowany z morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zapekluj schab w roztworze soli peklowej - 3łyżki stołowe soli na 1 l wody przegotowanej.
    Wstaw na 3 dni do lodówki albo w inne chłodne miejsce
  • 2. Wyjmij schab z solanki, osusz ręcznikiem papierowym
    Zrób cienkim nożem otwór wzdłuż mięsa
    Nadziej ciasno suszonymi morelami
  • 3. Aby mięso było scisłe włóż do siatki wędliniarskiej albo owiń ciasno sznurkiem
  • 4. Tak przygotowane mięso włóż do worka pieczeniowego i wstaw do rozgrzanego piekarnika - 200C i piecz ok 60 minut
  • 5. Po lekkim ostudzeniu przyciśnij pieczeń i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • 6. Zdejmij delikatnie siatkę aby nie porwać pieczeni.

Porady

Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab pieczony

4.41 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony

danusia19671 Pyszny domowy schabik na każdą okazję . 1 godz. 30 min

4.91 (220 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

4.96 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowany, peklowany schab

To może cię zainteresować