Schab orientalny

0 (0 ocen)

  • 3 min

Wyjątkowo delikatna potrawa, niezmiernie prosta w przygotowaniu. Zawsze wychodzi, bez ryzyka. Smakuje wszystkim.

  • 3 min

Składniki:

  • 1 kg. schabu bez kości.
    olej z pestek dyni
    świeża mięta
    2 łyżki smalcu
    pół szklanki wody
    pół szklanki soku z jabłek, nieklaroanego
    pół szklanki białegowina
    świeżo mielony pieprz
    sól
    sezam
    bazylia
    dużo mielonego tymianku
    2 ząbki czosnku

Schab orientalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć natrzeć czosnkiem i olejem. Odstawić do lodówki. Posypać ziołami. Po godzinie wstawić na mały ogień,zalać wodą, sokiem i winem. Dodać smalec. Posypać sezamem, udekorować miętą. Gotować dwie godziny.

Porady

Mięta musi być świeża, ale olejmożna zastąpić olejem sezamowym,albo z pestek winogron. Można dodać nieco maggi dla wzmocnienia smaku. Na końcu sos zagęścić i podawać z ziemniakami oraz jarzynką.

Komentarze

Podobne przepisy