Schab nadziewany morelami

0 (0 ocen)

Schab upieczony w ten sposób jest bardzo mięciutki, aromatyczny i delikatny. Nikt mu się nie oprze.

Składniki:

  • 2 kg schabu środkowego bez kości,
    25 dag suszonych moreli,
    puszka ananasa w syropie,
    2 łyżki oliwy,
    sól,
    łyżeczka pieprzu.

Schab nadziewany morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą , odstawić do lodówki na 2 godz. morele umyć, osączyć i zalać syropem z ananasa, odstawić na 2 godz.
  • 2. Ananasa zblendować, połączyć z olejem i pieprzem. W schabie poprzecznie naciąć kieszeń. Natrzeć ja pastą z ananasa, następnie wypełnić osączonymi z zalewy morelami.
  • 3. mięso ułożyć w brytfannie, polać obficie sosem. Piec ok. 1,5 godz w temp. 190st, polewając wytwarzającym się sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy