Schab na słodko

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam w domu wiele książek kucharskich, ale wraz z mężem nie lubimy przyrządzać typowych potraw. Wolimy trochę poeksperymentować i na przykład zrobić jedną potrawę z kilku przepisów.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu
    15 śliwek kalifornijskich
    1/2 słoiczka żurawiny
    1/2 kostki smalcu
    łyżeczka miodu
    przyprawy:
    przyprawa uniwersalna,
    lubczyk, pieprz, kilka goździków, szczypta gałki muszkatołowej, 1-2 pokruszone kostki czosnku

    Sos:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 szkl. bulionu
    5 łyżeczek żurawiny
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab na słodko 1. Z mięsa formujemy prostokątny płat i rozbijamy. Na jednym krótszym boku układamy 2 rzędy śliwek, mięso smarujemy 3-4 łyżeczkami żurawiny
    (można rozsypać rodzynki). Zwijamy roladę, obwiązujemy nicią i obtaczamy w przyprawach. Wbijamy goździki.
  • 2. Smalec kroimy w plasterki, część układamy w brytfannie. Wkładamy mięso, na nim układamy pozostałe plastry smalcu. Pieczemy ok. 45 minut w 240 °C
    pod przykryciem, a później ok. 30 minut w 180 °C (bez przykrycia), polewając smalcem, na którym się piecze. Gdy się zrumieni, smarujemy miodem.
  • 3. Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy bulion, żurawinę i szczyptę soli. Zagotowujemy, podajemy do mięsa.

Porady

● Schab świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami (niedogotowane ziemniaki wykładamy na blachę i pieczemy pół godziny razem z mięsem). ● Doskonałym dodatkiem do schabu będzie bukiet duszonych jarzyn.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Śliwki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować