Schab i knedle po czesku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso posypujemy solą i pieprzem.
Musztardę mieszamy
z koncentratem i papryką, smarujemy
schab i schładzamy 30
minut. Cebulę obieramy, drobno
siekamy. Na oleju podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę, szklimy
i podlewamy rosołem. Pieczemy
godzinę pod przykryciem
w 200 °C. Kroimy w plastry.
2.Drożdże rozrabiamy z odrobiną
ciepłego mleka i łyżką mąki.
Odstawiamy. Mąkę mieszamy
z rozczynem, dodajemy
jajka, sól, olej i taką ilość mleka,
aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy
do wyrośnięcia. Formujemy
knedle. Odstawiamy
na 20 minut. Gotujemy na parze
20 minut. Ciepłe kroimy w plastry
nicią kuchenną
3.Kapustę zalewamy 1/2 l wody,
przyprawiamy. Gotujemy 15
minut. Dodajemy startego na
tarce o małych oczkach ziemniaka
i roztarty z solą czosnek.
Chwilę gotujemy. Sos robimy
według przepisu na opakowaniu.
Polewamy mięso i knedle.
Komentarze