Schab i knedle po czesku

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zawsze, kiedy jestem w Czechach, jem taki pyszny obiad. Schab z knedlami i kapustą to tradycyjna potrawa naszych sąsiadów

Składniki:

  • ● 1 kg schabu
    ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● cebula
    ● łyżka ostrej musztardy
    ● łyżka mielonej papryki
    ● 3 łyżki oleju
    ● 1 szkl. rosołu
    ● sól
    ● pieprz
    Knedle: 1/2 kg mąki
    ● 2 jajka
    ● 3,5 dag drożdży
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 2 łyżki oleju
    ● mleko.
    Kapusta: 1/2 kg kiszonej kapusty
    ● kminek
    ● pieprz
    ● ząbek czosnku
    ● średni ziemniak.
    Oraz: ciemny sos pieczeniowy
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab i knedle po czesku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso posypujemy solą i pieprzem.
    Musztardę mieszamy
    z koncentratem i papryką, smarujemy
    schab i schładzamy 30
    minut. Cebulę obieramy, drobno
    siekamy. Na oleju podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę, szklimy
    i podlewamy rosołem. Pieczemy
    godzinę pod przykryciem
    w 200 °C. Kroimy w plastry.
  • 2. Drożdże rozrabiamy z odrobiną
    ciepłego mleka i łyżką mąki.
    Odstawiamy. Mąkę mieszamy
    z rozczynem, dodajemy
    jajka, sól, olej i taką ilość mleka,
    aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy
    do wyrośnięcia. Formujemy
    knedle. Odstawiamy
    na 20 minut. Gotujemy na parze
    20 minut. Ciepłe kroimy w plastry
    nicią kuchenną
  • 3. Kapustę zalewamy 1/2 l wody,
    przyprawiamy. Gotujemy 15
    minut. Dodajemy startego na
    tarce o małych oczkach ziemniaka
    i roztarty z solą czosnek.
    Chwilę gotujemy. Sos robimy
    według przepisu na opakowaniu.
    Polewamy mięso i knedle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować