Schab gotowany w foli

4.49 (167 ocen)

Idealnie kruchy i bardzo soczysty , smaczny na zimno i ciepło

Składniki:

  • 700 g ładnego schabu bez kości
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    szczypta chili
    2 liście laurowe
    5-6 ziarenek ziela angielskiego

    folia spożywcza
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki Wędliny

Schab gotowany w foli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebulę oczyścić zetrzeć na tarce bądź przepuścić przez praskę.Wymieszać z majonezem , oliwą , solą i pieprzem .
  • 2. Schab umyć , osuszyć , natrzeć dokładnie przygotowaną marynatą-zawinąć szczelnie w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na 3-4 godz.
  • 3. W garnku zagotować wodę ( 2-3 l. by schab był całkiem zanurzony) z liściem laurowym i zielem angielskim , zmniejszyć ogień , włożyć schab , zakryć przykrywką . Gotować 20 min. Zdjąć z ognia odstawić na godz. ( schab cały czas ma stać w garnku pod przykryciem)
    Wyjąc z wody , odwinąć z foli , kroić w plastry.

Porady

Gotowy schab pasuję za równo na ciepło oprószony serem żółtym z konfiturą z żurawiny , lub po prostu do ziemniaków a także na zimno jako wędlina na kanapki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.96 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowany, peklowany schab

To może cię zainteresować