Schab gotowany

4.5 (164 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonały, bardzo soczysty schab na kanapki. Ten przepis otrzymałam kilka lat temu od Mamy, która wszystkiego mnie nauczyła.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - schab (bez kości): 600 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - majeranek: 2 łyżki
    - oregano: 1 łyżeczka
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - sól (morska,gruboziarnista): 4 szczypty
    - pieprz kajeński: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab nakłuć, w otwory wcisnąć ząbki czosnku.Mięso natrzeć pieprzem,majerankiem i oregano,zawinąć w czystą kuchenną ściereczkę ,wstawić na 170 minut do lodówki.
  • 2. Do dużego garnka wlać 1,5- 2 litry wody,wrzucić liście laurowe,wsypać sól,włożyć zawiniety schab.Gotować 20 minut.Garnek zdjąć z ognia,pozostawić na 2 godziny.Mięso odwinąć,kroić w plastry.Idealnie smakuje na kanapkach.Taki schab można też zalać galaretą i podać na świątecznym stole.
  • 3. Uwaga:czasami do wody, w której gotuję schab wrzucam kilka listków świeżego lubczyku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować