Schab gajowego

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Jako nastolatek pomagałem mamie w gotowaniu. Teraz też nie stronię od kuchni, ale głównie piekę ciasta.

  • 50 min

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    mały słoik chrzanu z cytryną
    średnia cebula
    6 dużych plastrów wędzonego boczku
    30 dag pieczarek
    30 dag żółtego sera
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    2 jajka
    mąka i bułka tarta do panierowania
    sól, pieprz
    masło
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i osuszamy. Lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Panierujemy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej.
    Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • 2. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy.
  • 3. Boczek rumienimy z obu stron na suchej patelni. Przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy pieczarki z cebulą. W razie potrzeby
    dodajemy masło. Odparowujemy, doprawiamy.
  • Schab gajowego 4. Na kotletach rozsmarowujemy cienką warstwę chrzanu, układamy boczek oraz pieczarki. Posypujemy natką pietruszki i startym serem. Układamy
    na blasze i zapiekamy 15 minut w temp. 200 °C. Podajemy z frytkami i surówką.

Porady

● Pieczarki możemy zastąpić grzybami leśnymi. ● Do pieczarek i cebuli warto dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować