Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie dobrej pieczeni. Schab nafaszerowany serem i oliwkami jest świetną propozycją na niedzielny obiad lub uroczyste przyjęcie.
Schab faszerowany serem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, przekroić w poprzek, tworząc kieszeń. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem wymieszanym z łyżką oleju. Odstawić na 2 godz.w chłodne miejsce.
2.Większą część sera pokroić w drobną kostkę, a ok.trzy łyżki sera zostawić i zetrzeć na tarce. Pokrojony w kostkę ser wymieszać z oliwkami i bazylią. Farszem napełnić kieszeń w mięsie i spiąć wykałaczkami. Następnie mięso podsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
3.Tak przygotowany schab włożyć do rękawa do pieczenia i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Na 15 minut przed końcem pieczenia, rozchylić folię, posypać startym serem.Pieczeń udekorować oliwkami, pomidorkami i świeżą bazylią.Podawać na ciepło lub zimno.
Komentarze