Schab faszerowany serem i oliwkami

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie dobrej pieczeni. Schab nafaszerowany serem i oliwkami jest świetną propozycją na niedzielny obiad lub uroczyste przyjęcie.

Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości

    20 dag sera żółtego np.gouda

    pół szklanki pokrojonych czarnych oliwek

    kilka listków posiekanej świeżej bazylii

    olej do smażenia

    majeranek

    sól, pieprz



Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Schab faszerowany serem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso podsmaż na gorącym oleju 1. Mięso umyć, osuszyć, przekroić w poprzek, tworząc kieszeń. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem wymieszanym z łyżką oleju. Odstawić na 2 godz.w chłodne miejsce.
  • pokrój ser i oliwki 2. Większą część sera pokroić w drobną kostkę, a ok.trzy łyżki sera zostawić i zetrzeć na tarce. Pokrojony w kostkę ser wymieszać z oliwkami i bazylią. Farszem napełnić kieszeń w mięsie i spiąć wykałaczkami. Następnie mięso podsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
  • 3. Tak przygotowany schab włożyć do rękawa do pieczenia i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Na 15 minut przed końcem pieczenia, rozchylić folię, posypać startym serem.Pieczeń udekorować oliwkami, pomidorkami i świeżą bazylią.Podawać na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Schab Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować