Schab faszerowany orzechami

0 (0 ocen)

  • 16 godz. 30 min

faszerowany schab doskonały na domowe przyjęcia jako przystawka

  • 16 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 – 1,5kg schabu
    sól, pieprz, majeranek, świeży czosnek, olej, liść laurowy, ziele angielskie

    Farsz:
    1 łyżka majonezu Winiary dekoracyjny
    4 - 6 jaj
    150 g orzechy włoskie
    2 łyżki ostrego chrzanu
    sól, pieprz
    szczypiorek drobno posiekany lub Pastella Jajeczna
    2-3 litry wywaru warzywnego lub z kości
    Żelatyna na 2-3 litry płynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab faszerowany orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab natrzeć mieszanką ziół, polać olejem, odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień obsmażyć na patelni z każdej strony. Włożyć do rękawa do pieczenia, podlać troszeczkę olejem i niewielką ilością wody. Związać rękaw. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st z termoobiegiem i piec ok. 1,5 godz. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Jak ostygnie wstawić do lodówki ponieważ schab najlepiej kroić zimny, mocno schłodzony. Żelatynę wymieszać w gorącym wywarze, wystudzić, odtłuścić, przecedzić.
  • 2. Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. W każdym plastrze nacinamy głęboką kieszonkę.( ja kroję tak: odmierzam na schabie 0.5 cm przekrawam nożem do połowy grubości schabu, następnie znowu odmierzam 0,5 cm i przekrawam do końca odcinając plaster już z kieszonką :).
  • 3. Ugotowane na twardo jajka utrzeć na grubej tarce, dodać: posiekane drobno orzechy włoskie (ja robię to nie zbyt dokładnie, bo lubię natrafić na kawałeczek chrupiącego orzecha) chrzan, majonez, sól, pieprz, ja dla smaku dodaję również Pastellę jajeczną. Pasta ma być zwięzła nie lejąca z wyczuwalnym smakiem chrzanu. Kieszonki schabu nadziać pastą jajeczną. Ułożyć na półmisku, udekorować i zalać tężejącą galaretką.

Porady

Zalewanie galaretą: ja to robię na dwie raty, najpierw zalewam schab z dekoracją, odstawiam resztę galarety aż trochę stężeje – taką lekko stężałą robię ozdobne fale

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować