Święta Wielkiejnocy bez potraw naszej polskiej kuchni, to jak zima bez śniegu. Na Wielkanocny poniedziałek wyczarowałam schab nadziewany białą kiełbaską.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
GłOWNY:
- 2 kiełbasy białe: 2 sztuki
- schab bez kości: 700 gramów
- czosnek - ząbki: 2 sztuki
- oliwa z pestek winogron: 3 łyżki
Schab faszerowany białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki: 1-2 sztuki kiełbasy białej (w zależności od wielkości schabu i białej kiełbasy), 700g schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, oliwa z pestek winogron, pieprz, majeranek, sól.
Przygotowanie : Schab opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przytrzymaj schab i wbij nóż w środek schabu, przepijając do na wylot. Do powstałej kieszonki wsadź białą kiełbasę. Czosnek obierz i utrzyj w moździerzu razem z pieprzem i solą. Dodaj majeranek i wymieszaj. Schab nasmaruj oliwą i wmasuj w mięso papkę z czosnku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą, ułóż schab. Całość wsadź do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie podlej schab 1/5 szklanki wody i piecz przez 40minut, co jakiś czas podlewając cały schab powstałym sosem. Upieczone mięso pokrój na kawałki. Możesz przygotować sos i podać na obiad lub serwować na zimno z kromką chleba.
Komentarze