Schab faszerowany białą kiełbasą

4.5 (184 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Święta Wielkiejnocy bez potraw naszej polskiej kuchni, to jak zima bez śniegu. Na Wielkanocny poniedziałek wyczarowałam schab nadziewany białą kiełbaską.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GłOWNY:
    - 2 kiełbasy białe: 2 sztuki
    - schab bez kości: 700 gramów
    - czosnek - ząbki: 2 sztuki
    - oliwa z pestek winogron: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab faszerowany białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki: 1-2 sztuki kiełbasy białej (w zależności od wielkości schabu i białej kiełbasy), 700g schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, oliwa z pestek winogron, pieprz, majeranek, sól.

    Przygotowanie : Schab opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przytrzymaj schab i wbij nóż w środek schabu, przepijając do na wylot. Do powstałej kieszonki wsadź białą kiełbasę. Czosnek obierz i utrzyj w moździerzu razem z pieprzem i solą. Dodaj majeranek i wymieszaj. Schab nasmaruj oliwą i wmasuj w mięso papkę z czosnku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą, ułóż schab. Całość wsadź do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie podlej schab 1/5 szklanki wody i piecz przez 40minut, co jakiś czas podlewając cały schab powstałym sosem. Upieczone mięso pokrój na kawałki. Możesz przygotować sos i podać na obiad lub serwować na zimno z kromką chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować