Schab duszony z limonką

0 (0 ocen)

Schab duszony w rękawie, z dodatkiem limonki i przepysznym sosem pieczeniowym

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    tymianek
    2 cebule
    1/2 szklanki octu winnego
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 limonka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony z limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myję i osuszam na ręczniku papierowym. Z soli, zmiażdżonego czosnku, pieprzu i tymianku robię pastę i nacieram mięso. Cebulę kroję w piórka, przekładam do salaterki, dolewam ocet, wkładam mięso, zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie mięso przekładam do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 1 1/2- 2 godzin. Wyjmuję i zabezpieczam przed wystygnięciem.
    Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę z duszenia, podsmażam, zagęszczam mąką, zasmażam, rozprowadzam woda i gotuję 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos przecieram przez sito.
    Limonkę oparzam wrzątkiem i szoruję, dzielę na ósemki. Masło rozpuszczam na patelni, podsmażam cząstki limonki. Limonki przekładam na talerz, a tłuszcz dolewam do sosu. Pieczeń dzielę na porcje, polewam sosem pieczeniowym. Podaję z ziemniakami i cząstkami limonek.

Porady

Zamiast limonki można użyć cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować