Schab duszony w winie

4.48 (181 ocen)

Pyszny, aromatyczny i rozpływający się w ustach schab. Trochę nietypowe połączenie schabu i czerwonego słodkiego wina ale naprawdę warto wypróbować.

Składniki:

  • 4 kotlety schabu
    sól, pieprz
    czosnek granulowany
    4 łyżki mąki
    4 łyżki oleju
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 szkl bulionu
    1/3 szkl czerwonego wina (ja akurat miałam słodkie)
    2 cebulki dymki
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Sosy

Schab duszony w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawić na ok pół godziny. Po tym czasie oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju. Przełożyć do rondla, zalać winem a po kilkunastu minutach bulionem. Dodać pokrojoną dymkę, liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości. Mięso wyjąć a sos odparować i zmiksować. Podawać z gotowanymi ziemniaczkami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować