Schab duszony w mleku z szałwią i fenkułem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Soczyste, delikatne mięso, pięknie pachnące dzięki dodatkowi szałwii i kopru włoskiego, podane z kremowym sosem mlecznym.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg schabu,
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej świeżej szałwii (lub 1 łyżeczka suszonej)
    1/2 łyżeczki ziarenek kopru włoskiego
    sól 1/2 łyżeczka,
    pieprz 1/4 łyżeczki,
    3 łyżki oleju,
    320 ml mleka 2%
    soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony w mleku z szałwią i fenkułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab duszony w mleku z szałwią i fenkułem 1. Liście szałwię siekamy na mniejsze części. Schab nacieramy przyprawami - solą, pieprzem, szałwią i owocami kopru włoskiego.
  • Schab duszony w mleku z szałwią i fenkułem 2. 3 ząbki obieramy i kroimy w słupki. W schabie robimy nacięcia, w które wkładamy słupki czosnku.
  • Schab duszony w mleku z szałwią i fenkułem 3. Schab zawijamy w folię i odstawiamy na co najmniej 12 godzin do zamarynowania.
  • Schab duszony w mleku z szałwią i fenkułem 4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Schab obsmażamy na rumiano z każdej strony.
  • Schab duszony w mleku z szałwią i fenkułem 5. Mięso wkładamy do formy żaroodpornej. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy pozostały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy, dodajemy mleko i zeskrobujemy "smaczki" mięsa, mieszamy je z mlekiem. Mlekiem zalewamy formę. Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Mleko powinno lekko bulgotać. Gdyby tak nie było należy zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę. Mleko w tym czasie powinno zacząć zmieniać kolor na lekko karmelowy.
  • Schab duszony w mleku z szałwią i fenkułem 6. Po 45 minutach mięso obracamy na drugą stronę. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, uchylamy trochę pokrywkę i dusimy jeszcze 35 minut. Mięso wyjmujemy z formy. Mleko pozostałe z duszenia wlewamy do naczynia i za pomocą blendera miksujemy gdyż po pieczeniu powstaną "grudki". Zmiksowany sos wstawiamy na ogień i co chwilę mieszając gotujemy go do momentu aż zgęstnieję - część płynu odparuję. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować