Schab duszony w mleku z szałwią i fenkułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście szałwię siekamy na mniejsze części. Schab nacieramy przyprawami - solą, pieprzem, szałwią i owocami kopru włoskiego.
2.3 ząbki obieramy i kroimy w słupki. W schabie robimy nacięcia, w które wkładamy słupki czosnku.
3.Schab zawijamy w folię i odstawiamy na co najmniej 12 godzin do zamarynowania.
4.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Schab obsmażamy na rumiano z każdej strony.
5.Mięso wkładamy do formy żaroodpornej. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy pozostały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy, dodajemy mleko i zeskrobujemy "smaczki" mięsa, mieszamy je z mlekiem. Mlekiem zalewamy formę. Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Mleko powinno lekko bulgotać. Gdyby tak nie było należy zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę. Mleko w tym czasie powinno zacząć zmieniać kolor na lekko karmelowy.
6.Po 45 minutach mięso obracamy na drugą stronę. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, uchylamy trochę pokrywkę i dusimy jeszcze 35 minut. Mięso wyjmujemy z formy. Mleko pozostałe z duszenia wlewamy do naczynia i za pomocą blendera miksujemy gdyż po pieczeniu powstaną "grudki". Zmiksowany sos wstawiamy na ogień i co chwilę mieszając gotujemy go do momentu aż zgęstnieję - część płynu odparuję. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Życzę smacznego :)
Komentarze