Schab dojrzewający z pończochy

4.78 (176 ocen)

Zachwyca smakiem, trwałością i łatwością przygotowania. Domowa wędlina bez chemi i ulepszaczy smaku.

Składniki:

  • 1-1,5 kg schabu bez kości
    ok 0,5 szklanki cukru
    ok 0,5 szklanki soli morskiej
    dowolne zioła: 1 główka czosnku, majeranek, świeżo zmielony pieprz, liść laurowy, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano
    dodatkowo:
    pończocha, gaza lub siatka wędliniarska
Wystaw ocenę:

4.78 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny Szynki

Schab dojrzewający z pończochy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab dojrzewający z pończochy 1. Schab dobrze myjemy, oczyszczamy z zewnętrznej warstwy, żyłek, błon. Osuszamy i wkładamy do wysokiego naczynia ( będzie puszczał dużo wody). Całe mięso dokładnie obtaczamy w cukrze ( podana ilość jest orientacyjna - w razie potrzeby należy dodać cukru, aby mięso w całości było nim obtoczone). Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Co kilka godzin odlewamy zbierającą się wodę.
  • Schab dojrzewający z pończochy 2. Po tym czasie mięso myjemy i osuszamy. Następnie dokładnie obtaczamy w soli i wkładamy do tego samego naczynia na 24 godziny, co kilka godzin odlewamy wodę.
  • 3. Po tym czasie mięso ponownie dokładnie myjemy i osuszamy.
    Wybrane przyprawy mieszamy w miseczce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszone liście laurowe - taką mieszanką dokładnie nacieramy całe mięso. Kombinacje przypraw mogą być dowolne, według uznania i smaku.
  • Schab dojrzewający z pończochy 4. Mięso włożyć do pończochy/podkolanówki ( lub gazy). Zawiązujemy i wieszamy w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu na 5-7 dni. Czas suszenia może być nieco dłuższy, zależnie od temperatury w pomieszczeniu. W celu uzyskania wędliny bardziej ususzonej - czas suszenia można wydłużyć nawet do 10 dni. (Jeśli mięso po 5 dniach suszenia jest wciąż miękkie – oznacza to, że nie jest jeszcze gotowe).
    Wędlinę podajemy pokrojoną na cienkie plasterki. Przechowujemy w lodówce.
    Wędlina może leżakować o wiele dłużej niż ta kupna ze sklepu.

Porady

Do tego przepisu najlepiej użyć schabu, ale bardzo dobra będzie też polędwica wieprzowa. Można użyć także karkówki, jednak w tym przypadku mięso po ususzeniu będzie miało przerosty tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na schab ze śliwką!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować