Schab delikatny

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

Ten przepis wymyśliłyśmy razem z mamą. Taka wersja schabu zasmakuje każdemu. Jest tak delikatny, że aż rozpływa się w ustach. W sam raz na niedzielny, rodzinny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg schabu (wychodzi ok. 8 plastrów)
    2-3 cebule
    sól i pieprz
    tłuszcz do smażenia
    odrobina mąki i śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab delikatny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Delikatny schab 1. Schab kroimy na 2 cm plastry. Lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Delikatny schab 2. Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki.
  • Delikatny schab 3. Mięso układamy w pudełku przekładając pokrojoną cebulą. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Delikatny schab 4. Kotlety i cebulę smażymy na tłuszczu z obu stron na rumiano. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z cebulą. Podlewany niewielką ilością wody, przykrywamy folią aluminiową i dusimy w piekarniku przez ok. 1 godzinę w temp. 180*C
  • 5. Powstały sos spod mięsa możemy przetrzeć przez sitko i zagęszczamy mąką i śmietaną.
  • Delikatny schab 6. Mięso układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami z chrzanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować