Ten przepis wymyśliłyśmy razem z mamą. Taka wersja schabu zasmakuje każdemu. Jest tak delikatny, że aż rozpływa się w ustach. W sam raz na niedzielny, rodzinny obiad.
30 min
Składniki:
1,5 kg schabu (wychodzi ok. 8 plastrów)
2-3 cebule
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
odrobina mąki i śmietany
Schab delikatny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy na 2 cm plastry. Lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki.
3.Mięso układamy w pudełku przekładając pokrojoną cebulą. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin, a najlepiej na całą noc.
4.Kotlety i cebulę smażymy na tłuszczu z obu stron na rumiano. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z cebulą. Podlewany niewielką ilością wody, przykrywamy folią aluminiową i dusimy w piekarniku przez ok. 1 godzinę w temp. 180*C
5.Powstały sos spod mięsa możemy przetrzeć przez sitko i zagęszczamy mąką i śmietaną.
6.Mięso układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami z chrzanem.
Komentarze