• Schab delikatny

    Dodane przez: aquti

  • Ten przepis wymyśliłyśmy razem z mamą. Taka wersja schabu zasmakuje każdemu. Jest tak delikatny, że aż rozpływa się w ustach. W sam raz na niedzielny, rodzinny obiad.

  • Składniki

    1,5 kg schabu (wychodzi ok. 8 plastrów)
    2-3 cebule
    sól i pieprz
    tłuszcz do smażenia
    odrobina mąki i śmietany

  • Sposób przygotowania

    1.
    Delikatny schab - krok 1

    Schab kroimy na 2 cm plastry. Lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

    2.
    Delikatny schab - krok 2

    Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki.

    3.
    Delikatny schab - krok 3

    Mięso układamy w pudełku przekładając pokrojoną cebulą. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin, a najlepiej na całą noc.

    4.
    Delikatny schab - krok 4

    Kotlety i cebulę smażymy na tłuszczu z obu stron na rumiano. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z cebulą. Podlewany niewielką ilością wody, przykrywamy folią aluminiową i dusimy w piekarniku przez ok. 1 godzinę w temp. 180*C

    5.

    Powstały sos spod mięsa możemy przetrzeć przez sitko i zagęszczamy mąką i śmietaną.

    6.
    Delikatny schab - krok 6

    Mięso układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami z chrzanem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, moj_niedzielny_obiad, mama_mnie_nauczyla
  • 0 komentarzy

Dodane przez: aquti

aquti 2

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-18T19:58:02+02:00

449 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »