Sausage rolls po polsku

4.48 (161 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Angielski przepis + francuskie ciasto + polska kiełbasa to przepis na niebanalna przekąskę

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 300 gramów
    - wędzona kiełbasa wiejska: 300 gramów
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - świeży posiekany tymianek: 1 łyżka
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 1 łyżka
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Sausage rolls po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy na patelni i smażymy drobno posiekaną cebulę; jak już będzie szklista dodajemy listki tymianku. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę i rozdrabniamy środek w misce, dodajemy bułkę tartą,
    podsmażoną cebulę oraz szczyptę gałki. Całość wyrabiamy na gładką masę

    Piekarnik podgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta wycinamy ( lub najlepiej jak mamy gotowe płaty ) prostokąty. Z masy formujemy 4 podłużne wałki i kładziemy na środek płatów ciasta. Brzegi kawałków
    ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy ściśle opatulając kiełbaski. Wierzch nacinamy delikatnie po skosie i smarujemy pozostałym jajkiem

    Pieczemy około 25 minut na złoty kolor
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować