Saska strucla serowa, czyli Feiner Quarkstollen

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe pieczone tylko raz w roku w okresie Adwentu. Podobnie jak drezdeński stollen jej kształt symbolizuje Dzieciątko zawinięte w chusty.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (pszenna): 500 gramów
    - twaróg (tłusty*): 250 gramów
    - cukier (kryształ**): 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - masło (chłodne): 200 gramów
    - rum: 2 łyżki
    - migdały (posiekane): 100 gramów
    - rodzynki: 200 gramów
    - skórka pomarańczowa (kandyzowana***): 100 gramów
    - skórka otarta z cytryny: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

    - masło: 100 gramów
    - cukier puder (do posypania): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strucla Desery

Saska strucla serowa, czyli feiner quarkstollen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki sparz wrzątkiem, odsącz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.
  • 2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej na blat, dodaj cukier i chłodne masło, wszystko dokładnie posiekaj nożem. Dodaj pokruszony widelcem ser, jajka, bakalie, rum i ewentualnie skórkę otartą z cytryny / ja pominęłam/, dokładnie wyrób gładkie ciasto.
  • Saska strucla serowa 3. Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na owalny kształt o grubości 2-3 cm, a następnie złóż struclę wzdłuż dłuższego boku, ale nie na pół, a 3-4 cm od przeciwległego boku. Delikatnie przyciskając połącz obie warstwy.
  • Saska strucla serowa 4. Strucle przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut do tzw. suchego patyczka.
  • 5. Upieczone ciasto przełóż na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj roztopionym masłem, poczekaj, aż masło wsiąknie i powtórz czynność, aż do wyczerpania masła. Odczekaj, aż ostatnia porcja masła wsiąknie, a ciasto będzie już zimne, wtedy posyp je grubą warstwą cukru pudru. Masło i cukier puder sprawiają, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość.
  • Saska strucla serowa 6. Każdą struclę oddzielnie zawiń w folię spożywczą, włóż do szczelnego pojemnika na ciasto i odstaw w chłodne miejsce.
  • Saska strucla serowa 7. * ser mielony, taki na serniki z wiaderka, do tego ciasta się nie nadaje. Najlepszy jest tłusty twaróg, suchy, dobrze odciśnięty.
    **użyłam domowy cukier aromatyzowany wanilią.
    ***w oryginalnym przepisie była jeszcze kandyzowana skórka cytrynowa, ale ja jej nie lubię, więc zamieniłam na pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować