Sarnina z sałatką ze szpinaku z kozim serem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Podana z duszonymi jabłkami to kwintesencja letnich smaków. Połączenie myśliwskich klimatów z lekkością kuchni południowej. Polecam na wykwintny obiad.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - sarnina (może być kawałek z kością): 1.5 kilograma
    - oliwa z oliwek (na marynatę): 2 łyżki
    - ocet balsamiczny (na marynatę): 2 łyżki
    - musztarda (na marynatę): 1 łyżka
    - czosnek (na marynatę - zmiażdzony): 5 ząbków
    - rozmaryn (suszony lub świeży - na marynatę): 1 łyżka
    - liść laurowy (na marynatę - w caołści): 3 sztuki
    - ziele angielskie (na marynatę - ziarenka w całości): 5 sztuk
    - sól: 1 łyżka
    - pieprz: 1 szczypta
    - morela suszona: 6 sztuk
    - grzyby suszone: 6 sztuk

    - jabłka: 4 sztuki

    - szpinak (pęczek młodego szpinaku): 1 sztuka
    - truskawki: 10 sztuk
    - kozi serek (o konsystencji twarogu): 50 gramów
    - ziarno złonecznika: 5 łyżek
    - kiełki (do dekoracji): 1 pęczek

    - oliwa z oliwek (na dressing): 3 łyżki
    - ocet balsamiczny (na dressing): 3 łyżki
    - miód (na dressing): 1 łyżka
    - cytryna (na dressing): 0.5 sztuki
    - sól (na dressing): 1 szczypta
    - truskawki (na dressing): 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sarnina z sałatką ze szpinaku z kozim serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj i oczyść. Z podanych składników sporządź marynatę. Posmaruj dokładnie mięso i marynuj 24 godziny w lodówce.
  • 2. Mięso podsmaż dokładnie z każdej strony,dodaj morele suszone, kilka suszonych grzybów, dolej szklankę wody, posól, popieprz i duś przez 3-4 godziny na bardzo małym ogniu.
  • 3. Gdy mięso będzie odchodzić od kości, wyjmij je, oddziel i podziel na kawałki. Włóż z powrotem do garnka. Jabłka wraz ze skórką pokrój na ćwiarteczki i dołóż do garnka. Nie gotuj.
  • 4. Sałatka. Listki szpinaku umyj, oczyść. Truskawki podziel na ćwiartki. Serek kozi pokrój na małe cząstki. Umieść wszystko w misce. Przygotuj dressing - 4 rozgniecione truskawki, olej, ocet balsamiczny, sok z cytryny, miód i sól zmieszaj razem i polej sałatkę. Posyp ziarnami słonecznika i udekoruj świeżymi kiełkami.
  • 5. Polaną sosem sarninę podawaj z sałatką. Talerz udekoruj jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sałata Sarnina Szpinak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować