Sandwicz z grillowanego bakłażana z tygrysim pomidorem.

0 (0 ocen)

. Pomidory tygrysie, czarne, mają delikatny ,słodkawy smak i świetnie współgrają z sufletowym wierzchem sandwicza.

Składniki:

  • 1 bakłażan
    50g masła
    1 cebulka
    2 łyżki mąki
    150ml mleka
    2 łyżki sera pecorino romano utartego
    50g szynki konserwowej
    1 łyżka soku z cytryny
    1 żółtko
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka oregano świeżego
    sól, pieprz

    Wierzch-pianka.
    1 białko
    2 łyżki sera pecorino romano
    1 pomidor tygrysi

Sandwicz z grillowanego bakłażana z tygrysim pomidorem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażan pokroić na 6 plastrów, posolić i odstawić na 1/2h.
    Opłukać, osuszyć, posmarować oliwą i grillować z obu stron około 5min.
    Masło stopić ,dodać posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę.
    Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać starty pecorino romano, sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać.
    Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać oregano. Przykryć drugim plastrem bakłażana.
    Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach..
    Białko ubić z solą. Pianę wyłożyć na pomidory i posypać suto serem pecorino romano.
    Sandwicze zapiekać, aż ser się stopi i zrumieni, a pianka zetnie.
    Całość posypać listkami oregano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy