Sandwicz z grillowanego bakłażana z tygrysim pomidorem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażan pokroić na 6 plastrów, posolić i odstawić na 1/2h.
Opłukać, osuszyć, posmarować oliwą i grillować z obu stron około 5min.
Masło stopić ,dodać posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę.
Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać starty pecorino romano, sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać.
Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać oregano. Przykryć drugim plastrem bakłażana.
Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach..
Białko ubić z solą. Pianę wyłożyć na pomidory i posypać suto serem pecorino romano.
Sandwicze zapiekać, aż ser się stopi i zrumieni, a pianka zetnie.
Całość posypać listkami oregano.
Komentarze