Sandacz w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać przyprawami. Odstawić do lodówki. W tym czasie cebulę posiekać, lekko zrumienić na łyżce masła i 2 łyżkach oliwy, wsypać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach. Posypać solą i pieprzem, odparować sok. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą część masła i oliwy i poddusić na nim warzywa, aż będą prawie miękkie. Płat ciasta przeciąć na 2 prostokąty ok. 25x18 cm. Ułożyć na nich filety, na filety wyłożyć warzywa i pieczarki, posypać startym serem. Wolne boki ciasta wzdłuż ryby ponacinać prostopadle do fileta. Tak powstałe paski ciasta nakładać na przemian na filet (raz z jednej raz z drugiej strony), aż powstanie plecionka. Wierzch plecionki posmarować rozbełtanym żółtkiem. Położyć na blasze wyłożonej pergaminem (a najlepiej włożyć do formy silikonowej). Wstawić do piekarnika (na dolną półkę) nagrzanego do 180 st. na ok. 35-40 minut. Gdyby ciasto zaczęło nabierać zbyt intensywnych kolorów, można je przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Podawać z zimnymi sosami np. z czosnkowym, koperkowo-ziołowym lub pomidorowym.
Komentarze