SAMOSA - Pierożki z nadzieniem z warzyw

4.5 (145 ocen)

Samosa to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw indyjskiej kuchni. Przepis zaczerpnięty z książki Adiraja dasa “KUCHNIA KRYSZNY”.

Składniki:

  • ciasto:

    - 400 g białej mąki
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 100 g stopionego masła lub ghee
    - 150 ml zimnej wody

    farsz:

    - 2-3 średniej wielkości ziemniaki
    - 1/2 kalafiora
    - 1 cebula
    - 200 g groszku
    - 4 łyżki ghee lub oleju roślinnego
    - 1 łyżeczka kminku indyjskiego
    - 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
    - 1 łyżeczka kurkumy
    - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    - 1-2 łyżeczki garam masali
    - 1/2 łyżeczki chili
    - 2 łyżeczki soli
    - 1/4 łyżeczki pieprzu

    ponadto:

    - ghee lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Samosa - pierożki z nadzieniem z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę z solą i roztopionym ghee lub masłem. Mieszanina ta swym wyglądem będzie przypominać kruszonkę. Powoli wlewać wodę i wyrobić ciasto. Zagniatać energicznie przez 5 minut, aż będzie gładkie i miękkie, lecz nie będzie przyklejało się do rąk. Z gotowego ciasta ulepić kulę, spryskać kilkoma kroplami wody i przykryć wilgotną ściereczką na czas przygotowywania nadzienia.
  • 2. Ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kalafior zetrzeć na tarce z największymi otworami lub podzielić na maleńkie różyczki. Groszek ugotować, odsączyć i odstawić.
  • 3. Na dużej patelni rozgrzać ghee lub olej. Wrzucić do niego kminek. Kiedy się zabrązowi, dodać starty imbir i mielone przyprawy. Po kilku sekundach wrzucić drobno pokrojone ziemniaki i cebulę; mieszając smażyć przez 3-4 minuty, po czym dodać kalafior. Smażyć następne 3-4 minuty. Dodać 2 łyżki wody (można więcej), przykryć i gotować przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie (uważać, by ich nie przypalić - można w trakcie dolewać wody). Wymieszać je z groszkiem, doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Posypać stolnicę mąką. Z ciasta ulepić 10 kulek. Rozwałkować każdą kulkę na placuszek o średnicy 15 cm, a następnie przekroić każdy z nich na połowę. Posmarować wodą prosty brzeg każdej połowy od środka do jednego z końców. Zebrać dwa końce prostego brzegu razem i ulepić stożek. Mocno przycisnąć suchy brzeg do nawilżonego, by wzmocnić “szew”. Wypełnić 2/3 stożka nadzieniem. Następnie zamknąć otwór przyciskając brzeg palcami i fałdując go.
  • 5. Na średnim ogniu w dużym garnku rozgrzać tłuszcz. (Tłuszczu powinno być tyle, by samosy mogły w nim swobodnie pływać). Smażyć po kilka samos na raz (tyle, ile zmieści się na powierzchni w jednej warstwie) przez 10-15 minut, przewracając często, aż obie strony będą złotobrązowe. Wyjąć z tłuszczu i odsączyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować