Dziś zapraszam, na ekspresową salsę, która różni się od tej dobrze znanej i nie jest typowym sosem, choć pod takim tytułem znajduje się w jednej z książek Nigelli.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- fasola czarna (z puszki): 400 gramów
- pomidor (duży, dojrzały, twardy): 2 sztuki
- sok z limonki (może być ze swieżej, albo z butelki): 1 łyżka
- jalapeño czerwone (bardzo drobno pokrojone i bez pestek): 1 łyżeczka
- sól morska: 1 łyżeczka
Salsa z czarną fasolą i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę opłukać z syropu i włożyć do salaterki. Pokroić pomidory w kostkę i również dodać. Na końcu, ukroić 1/3 czerwonego jalapeño, oczyścić z pestek i bardzo drobno pokroić. Wsypać do salaterki, dodać limonkę i sól, Dobrze wymieszać. Podawać jako przystawkę.
Komentarze