SALSA POMIDOROWO PAPRYKOWA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dodatek do nachos, naleśników, jako dip

  • 60 min

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
    1/2 kg pomidorów
    1 bakłażan lub cukinia
    ostra papryczka chilli
    duża cebula
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, cukier, bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Salsa

Salsa pomidorowo paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SALSA 1. Krok 1. Pieczemy paprykę w całości w mocno nagrzanym piekarniku (200*C)
    przez 20min. W tym samym czasie kroimy bakłażana lub cukinie na grube plastry, przekładamy na sitko i solimy. Odkładamy na czas pieczenia papryki.
    Krok. 2. Zalewamy wrzątkiem pomidory na 10 min,
    Krok. 3. Na głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie, rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno pokrojoną cebulę na złoto, na końcu dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku
  • SALSA 2. Krok 4. Paprykę studzimy a do piekarnika wkładamy przepłukany z soli bakłażan lub cukinie i rozkładamy na kratce. Pieczemy 10-15 min.
    W tym czasie obieramy ze skórki pomidory, kroimy i dodajemy do garnka z usmażoną wcześniej cebulą i czosnkiem. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Dusimy pomidory ok 10 min aż powstanie jednolity sos (możemy je zmiksować).
  • 3. Krok 5. Wystudzona paprykę czyścimy z gniazd nasiennych oraz usuwamy skórkę (po upieczeniu powinna dać się łatwo ciągnąć). i drobno kroimy razem z podpieczonym bakłażanem lub cukinią. Dodajemy do sosu pomidorowego. Na końcu dodajemy pikantną papryczkę drobno pokrojoną, szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku oraz świeżą bazylię.
    Krok 6. Studzimy aby smaki się przegryzły.

Porady

doskonała domowej roboty salsa pasuje do nachos, naleśników itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować