salceson- deser z butelki

4.49 (175 ocen)

  • 60 min

Ten deser pamiętam z dzieciństwa, jadałam go u mojej cioci. Jego wykonanie jest bardzo proste, najtrudniejsze jest wyciągnięcie go z butelki, zwłaszcza jeśli chcemy, żeby wyszedł idealnie. Ładny, nieładny, nie ważne. Ważne, że pyszny i zawsze wszystkim smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • galaretki: żółta i czerwona * (po jednym opakowaniu po 75 g)
    100 g galaretki pomarańczowej (niecałe 1,5 opakowania)*
    1/2 kostki margaryny (w tym wypadku nada się lepiej niż masło)
    50 g cukru
    1 łyżka kakao
    1/2 szklanki mleka
    100 g herbatników
    100 g rodzynek
    100 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Salceson- deser z butelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • salceson 1. Żółtą i czerwoną galaretkę rozpuścić każdą w szklance wody. Przelać do płaskich naczyń i odstawić do stężenia. Kiedy będą stężałe pokroić je w kostkę.
  • salceson 2. Orzechy posiekać, herbatniki pokroić na kawałki, ale nie pokruszyć zbyt mocno.
  • salceson 3. Mleko, margarynę, cukier i kakao, zagotować mieszając.
    Pomarańczową galaretkę rozpuścić w szklance wody. Wymieszać z masą kakaową i odstawić do wystudzenia.
  • salceson 4. Przygotować dwie plastikowe butelki z płaskim dnem (użyłam po mleku, można użyć też jednej większej): odciąć górną część i butelki dokładnie wymyć od środka. Galaretki wymieszać z rodzynkami, herbatnikami i orzechami. Przełożyć do butelek.
  • salceson 5. Kiedy masa kakaowa będzie dobrze wystudzona przelać ją do butelek.
    Wstawić deser do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z butelek przecinając je najlepiej nożyczkami. Kroić na plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować