Sałatkowa babka z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sałatka jest pyszna,prosta w wykonaniu,w święta podaje ją w ten wyjątkowy sposób w formie babki co bardzo się podoba i w naszej rodzinie stało się tradycją ,że w święta jemy babki nie tylko na słodko.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jajka,
    6 ogórków konserwowych,
    1 duży por ,
    1 puszka tuńczyka woleju ,
    2 woreczki ryżu,
    pikantny keczup ,
    majonez ,
    sól,
    pieprz

Sałatkowa babka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryz ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie,ogórki pokroić w drobną kostkę.Białą część pora pokroić w cienkie krążki przelać wrzątkiem.jajka ugotować na twardo i też pokroić w kostkę.Tuńczyka odsączyć z oleju.
  • 2. Formę od babki wyłożyć folią spożywczą ,układać warstwami:ryż,ogórki, ryż,keczup,por,ryż,majonez,jajka ,ryż,majonez,tuńczyk,ryż.Dobrze jest też posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.Wszystko lekko uciskam , odwracam formę wykładam sałatkę na talerz i dekoruje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy