Sałatka żmudzka chlebowo-mięsna

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z kuchni litewskiej przepis. My Polacy też lubimy.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g ugotowanej karkówki
    400 g chleba razowego ( w oryginale wileńskiego )
    3 kiszone ogórki
    200 g kiszonej kapusty
    1 por
    3 ząbki czosnku
    3 marchewki
    3 średnie ziemniaki
    2 szklanki gotowanej fasoli
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz

Sałatka żmudzka chlebowo-mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka żmudzka chlebowo-mięsna 1. Chleb i mięso pokroiłem w kostkę. Drobniutko posiekałem obrane ogórki. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki także pokroiłem w kostkę. Kapustę kiszoną, po odciśnięciu pokroiłem. Por pokroiłem dość drobno. Czosnek przecisnąłem przez praskę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem, przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
  • Sałatka żmudzka chlebowo-mięsna 2. Olej podgrzałem, ale nie doprowadziłem do wrzenia. Polałem sałatkę i jeszcze raz wymieszałem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy