• Sałatka ziemniaczana po niemiecku

    Dodane przez: Katarzyna Janeczko

  • Sałatka na ciepło i na zimno, z młodymi ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach.

  • Składniki

    1kg młodych malutkich ziemniaczków
    5 jajek
    pół łyżki świeżo siekanego kopru (może być mrożony lub suszony)
    4 łyżki oleju roślinnego
    20-30 dag kiełbasy
    pół szklanki siekanej cebuli
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    2-3 łyżki octu winnego białego
    1 szklanka wody
    pół bulionetki wołowej Knorr lub pół kostki bulionowej
    kilka zielonych oliwek nadziewanych papryczką
    pieprz

  • Sposób przygotowania

    1.
    Sałatka ziemniaczana - krok 1

    Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować w mundurkach. Wystudzić, nie obierać i pokroić na plastry. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plastry. W dużej misce połączyć ziemniaki, jajka, koperek i odstawić.

    2.

    Na średnim ogniu usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i cebulę, mieszając od czasu do czasu, aż kiełbasa dobrze się zarumieni. Łyżką cedzakową wyjąc z patelni usmażoną kiełbasę i cebulę, dodać do mieszanki ziemniaczanej, zaś tłuszcz zostawić na patelni. (jak nam się się wytworzy tłuszcz z kiełbasy,to podlejmy ze dwie łyżki oleju)

    3.
    Sos do sałatki - krok 3

    Na zachowanym na patelni tłuszczu prażyć mąkę (niecałą minutę) stale mieszając. Dodać cukier,ocet,bulion wymieszany z wodą i pieprz. Stale mieszając doprowadzić do wrzenia.

    4.

    Przyrządzonym sosem polać mieszankę ziemniaczaną i bardzo delikatnie wymieszać. Posypać oliwkami krojonymi na połówki. Podawać na ciepło.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    sezonowe_przysmaki, z_roznych_stron_swiata, ziemniaki, sałatka ziemniaczana, konkurs_podróże
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Katarzyna Janeczko 433

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-07-03T20:18:11+02:00

557 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »