Sałatka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To proste, ale smaczne połączenie popularnych warzyw pochodzi z Austrii.

Składniki:

  • ● 6 ziemniaków
    ● biała cebula
    ● czerwona cebula
    ● sól
    ● pieprz
    Sos: 4 łyżki octu
    ● łyżeczka cukru
    ● łyżka oliwy
    ● łyżka posiekanej natki pietruszki

Sałatka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, gotujemy
    w mundurkach z dodatkiem
    łyżki soli. Studzimy,
    obieramy i kroimy w talarki.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy
    w półplasterki, oprószamy solą
    i odstawiamy, aż zmiękną.
  • 3. Sos: do 1/3 szklanki wody
    wlewamy ocet, oliwę, wsypujemy
    cukier i natkę pietruszki.
    Mieszamy.
  • 4. Ziemniaki mieszamy z cebulą
    i polewamy sosem. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
    Odstawiamy na 2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy